• René

Manuel Lino - introvert z Portugalska

Aktualizace: čvn 8



Jeden z nejtalentovanějších portugalských kuchařů, který vařil v michelinských restauracích Mugaritz, El Celler a Carne Muscalleda. Virtuóz kulinářského umění. Mladý a ambiciózní Portugalec, o kterém ještě uslyšíme.


Mladý sympaťák, který s manželkou a dvěma dcerami žije v Salvatera de Magos, (asi 50 km od Lisabonu) užívá rodiny, rád cestuje a poznává nová místa a hlavně nové chutě.

„Na kuchaře jsem vlastně šel, protože mi maminka říkala, že něco studovat musím a v gastronomii mi to půjde. ale hned, co jsem se studiem začal, moc se mi na škole zalíbilo a věděl jsem, že to je to pravé a že přesně to chci dělat.“ „Chtěl jsem někam, kde se kuchařina ubírala kupředu. Tomu jsem podřídil vše.“ „Po studiích jsem zjistil, že gastro scéna v Portugalsku není na takové úrovni jako v některých jiných zemích. Chtěl jsem někam, kde se kuchařina ubírala směrem kupředu. výcvik. Cítil jsem, že v konkurenceschopnější prostředí se budu zdokonalovat rychleji a více se dozvím.


A tak jsem se po skončení školy rozhodl následovat moderní gastronomii a trendy kulinářského světa. Tomu jsem podřídil vše. Našel jsem si stáž v jedné z nejlepších evropských (ne-li světových) restaurací, v baskickém Mugaritzu. Tam jsem poznal to nejcenější - fungování a filosofii restaurace, ve které jde celý tým, veškerý personál za stejným cílem. Maximální využití podstaty surovin, excelentní spolupráce a naprostá profesionalita. To vše směřuje k jedinému - stoprocentnímu uspokojení hosta. A to se mi zalíbilo natolik, že jsem na pracovní příležitost v El Celler de can Roca čekal 2 měsíce, až se uvolní místo. A tím začala má kariéra v michelinských restauracích. Od Mugaritz přes Celler a Carne Muscalleda v Mandarinu.” Nutno říct – a jManel je tomu rád - že se za posledních pět až deset let myšlení kuchařů a gastronomie obecně v Portugalsku změnily k nepoznání. Je mnoho kuchařů, míst a stylů, které stojí za to vidět nebo vyzkoušet. Prožívají velký boom. Co bude za deset let nikdo neví.

„Spokojenost klientů mi přináší moje vlastní uspokojení.“ „Vzory moc nemám, ale líbí se mi Blumenthal, Barbot a Keller. Razím způsob co nejmenších úprav základních surovin tradičními technologiemi a prostá jídla podávám v moderním provedení. Dělat věci dobře a mít ohlasy na svou práci a spokojenost klientů, to mi přináší vlastní uspokojení. Michelin je krásné ocenění, ale vše má svůj čas.” S Manelem je spojena čistota a úcta k surovinám. Jeho způsob využití chutí jednotlivých ingrediencí a touha “ nekazit” je přehnanými kombinacemi a tepelnými úpravami je neuvěřitelná a - fun guje skvěle!, a


8 zobrazení

Gallery 44  /  Karlova 44  /  Praha 1  /  info@gallery44.cz  /  +420 605 177 117  /   bydlete u nás

palác-u-kočků-400x400.png