
VINAŘSTVÍ JOHANN se nachází v Českém středohoří v Třebívlicích a jako jedno z nejstarších vinařství u nás navazuje na staletou tradici litoměřických vín.
Proč se právě strojní inženýr s titulem z ČVUT Jan Dienstl rozhodl před pětadvaceti lety obnovit vinice v Třebivlicích a podnikat v oboru, který nevystudoval, ale miluje? Věří, že poctivá ruční práce ve spojení s nejmodernější technologií přinese své ovoce – tedy hrozny a víno v tomhle případě. Ty první sklízeli v roce 2012.

Nicméně k vínu se Jan Dienstl dostal náhodou a jako investor. V roce 1996 dal milion korun za kolekci 20 tisíc lahví, jichž se zbavoval jeden pražský hotel a chtěl ji se ziskem prodat. Jenže víno mu nečekaně zachutnalo. A to mu zřejmě změnilo život.
„V té sbírce byla úžasná vína, která by se dnes prodávala za stovky tisíc korun a já je měl za stokoruny. Nejdřív jsme je pili trochu na pankáče, pak jsme si ale vytvořili vztahy se someliéry a naučili se, jak se s vínem zachází.“
V Třebívlicích začal starou tradici po sto letech oživovat úplně od nuly. „Nejdřív jsem byl jenom zahrádkář,“ směje se. V obci se usadil, když tu pro rodinu koupil a zrekonstruoval starý mlýn. Vinařství se učil za pochodu, na vlastních chybách, v pronajatém objektu někdejší vesnické Jednoty. Málokdo tehdy věřil, že jde o něco víc než drahý koníček pošetilého miliardáře. Ale zadařilo se.
Roku 2012 přetáhl do svých služeb jednoho z nejlepších domácích enologů Martina Nesvadbu. Jeho vrchní sklepmistr vyrostl na jihomoravských vinicích, před příchodem k Dienstlovi postavil vinařství Tanzberg nebo vinařství Kolby.

Nelze pominout ani výtvarnou stránku etiket, vinařství za kterou stojí grafik a ilustrátor Oldřich Kulhánek.
Dienstl, původem rodák z Ústí nad Labem, dnes už ale dlouholetý lokální patriot v Třebivlicích, má neskonalý podíl na rozkvětu místní gastronomie, zemědělství a cestovním ruchu.
Jaká vína Johann můžete u nás ochutnat?
34 zobrazení0 komentář