Když se vysvléká krab



Když krabi mění krunýř, jsou nejchutnější. Vědí to lidé, predátoři i krabí sourozenci.


Víte, že to krabi nemají vůbec lehké? Pokud se jim totiž podaří vyrůst a přežít časté „svlékání z kůže“, čeká je stejně nevalný konec. Jsou vyloveni, zaživa hozeni do vroucí vody a snědeni. Krutá cena za vynikající chuť jejich masa.



„Kanibalství u krabů není totiž neobvyklé.“



Každý krab pochází z celkem početné rodinky. Samice, znásilněna samcem po odložení krunýře, snese až několik miliónů vajíček.


Ta utvoří oranžovou hmotu, která je přichycena ke spodnímu krunýři matky po dobu asi patnácti dnů. Poté se každé vajíčko stane volně plovoucí „lahůdkou“ téměř pro každého pod vodní hladinou. Když má ale naopak štěstí, vylíhne se z něj po nějakém čase zárodek, o nic větší než vajíčko. Měsíc po vylíhnutí je to už ale malý krab, který se usadí na mořském dně a začne přibírat na váze. Jakmile nabere tolik, že je mu krunýř těsný, musí ho shodit a počkat, až mu spodní kůže ztvrdne. To trvá několik hodin. Během nich je ale náš malý krab pěkně bezmocný a klidně se může stát, že ho sežere třeba i vlastní bratr. Kanibalství u krabů není totiž neobvyklé. Navíc v době „bez krunýře“ je jejich maso nejlahodnější. Ale ten, který z nich i tohle přežije, začne opět nabírat na váze a růst. Po čase je mu krunýř opět těsný, znovu ho shodí… A tak pořád dokola. Jako s pejskem a jitrničkou… Jedinou útěchou mu může být, že to trvá asi jen tři roky. Pak přijde konec. No jo, ale ani ten není zrovna záviděníhodný. Na scéně se objevují lidé. Ti jej vyloví, vhodí zaživa do vroucí vody a - snědí.

„Samečci mají více masa.“

Nejčastěji se krabi vaří, ale právě v době, kdy jsou bez krunýře, a tak i nejchutnější, doporučuje se úprava grilováním. Ve skutečnosti jsou chutnější samečci. Mají více masa, které je tučnější než maso samiček. Sameček se pozná podle stavby krunýře, vyžaduje to ale určitou praxi. Snadněji se rozeznají podle „zástěrky“, kterou mají na břiše. Samička ji má oválnou a sameček špičatou. Platí krutou daň za delikátní chuť krabího masa.


A jak ho připravujeme my?



Recept

17 zobrazení

Gallery 44  /  Karlova 44  /  Praha 1  /  info@gallery44.cz  /  +420 605 177 117  /   bydlete u nás

palác-u-kočků-400x400.png