
WAGYU znamená v překladu japonský (WA) skot (GYU). Maso je známé nejen skvělou chutí, ale také výrazným mramorováním. Patří k nejdražšímu hovězímu na světě, hlavně to označované „Kobe Beef“ z místa svého původu.
Díky členitému terénu byl pohyb zvířat pomalý a omezený a malá stáda víceméně izolovaná. Takže i křížení plemen bylo prakticky nemožné. A to bylo pro jedinečnost „kobe beef“ vlastně moc dobře.
„Krávy jsou šťastnější a maso chutnější.“

Při odchovu se používají různé triky nebo chovatelské a krmné techniky, chcete-li. Například napájení pivem či saké pro zlepšení zažívání a vyvolání hladu. Běžný je laskavý přístup, vybrané krmivo a také masírování zvířat. Předchází se tím ochabnutí svalů při chovu. Stáje v Japonsku jsou totiž velmi malé a skot se tam obvykle nepase. Přesto, když to shrneme, krávy jsou šťastnější a maso chutnější. Požitek z tohoto mimořádně mramorovaného masa je nesrovnatelně lepší než z kteréhokoli jiného hovězího. A tomu také odpovídá jeho cena.
„Export wagyu mimo území Japonska byl staletí zakázán.“
Japonci považují wagyu za jeden ze svých národních pokladů a jeho export mimo území Japonska byl staletí zakázán. Dnes najdete wagyu po celém světě, dokonce i poblíž Litomyšle je vyhlášený chov.

Wagyu je rozhodně celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou. Tak se nechte zaplavit štěstím a vychutnejte si každé sousto!
A jak ho připravujeme my?
Recept
269 zobrazení0 komentář